menu

Stichting Sleipnir 

De naam van stichting Sleipnir is afgeleid uit de Noordse mythologie. Sleipnir is het paard van Odin, zoals deze in de Noorse mythologie wordt beschreven. Zoals Sleipnir Odin draagt, zo draagt het bedrijfskapitaal de ondernemer. Hiermee laten we zien dat we op een vernieuwende wijze willen omgaan met het eigendom van het bedrijfskapitaal van ondernemingen.

De ondernemers die bij Sleipnir zijn aangesloten beschouwen de bedrijven waaraan zij leiding geven niet als persoonlijk eigendom, maar als eigen individualiteiten. Ondernemingen zijn van zichzelf en het eigendom van ondenemingen kan dus niet zomaar worden overgedragen, zeker niet door de verkoop van zo'n onderneming of van de aandelen van zo'n onderneming. Ondernemers kunnen wel zeggenschap uitoefenen, waardoor ze een bedrijf naar eigen inzichten kunnen voeren. Doordat ze gevrijwaard zijn van het winststreven van aandeelhouders en/of het persoonlijk streven naar vermogenswinst door eigenaars/ondernemers kunnen de ondernemingen zich volledig richten op het leveren van kwalitatief hoogstaande producten of diensten die voorzien in de behoefte van hun afnemers. Ook wordt het beter mogelijk om zich te bezinnen op hun maatschappelijk functioneren.

Met de Stichting Sleipnir als gemeenschappelijke stille vennoot of aandeelhouder, werken ondernemers uit meer dan tien bedrijven al jaren samen zonder dat zij privévermogen opbouwen in het vermogen van hun onderneming. Het bedrijfsvermogen wordt zoveel mogelijk ingebracht door de Stichting Sleipnir en dient als voertuig voor de ondernemerscapaciteiten van de betrokken ondernemers.

Op deze manier werken zij aan een economie die op een in sociaal opzicht gezonde leest is geschoeid. Voor meer informatie kunt u kijken bij de achtergronden van stichting Sleipnir en op de website van de Sleipnir coöperatie.

Onlangs is er een uitzending geweest van 'Tegenlicht', waarin achtergonden van wat wij willen bereiken in het licht worden gesteld. Daaruit blijkt ook de actualiteit van het vraagstuk van het bedrijfseigendom. Het is de moeite waard om deze te bekijken. (link naar deze uitzending)